Welke kleding en schoenen trek je aan bij een marathon?

Een marathon vraagt altijd veel voorbereiding. Niet alleen met betrekking tot het trainen van uw spieren en uw lichaam, maar ook qua voeding en zeker niet te vergeten de kleding die u op die dag aan trekt. Want welke kleding kunt u nu het beste dragen en wat voor schoenen trekt u aan om zo effectief mogelijk een marathon te kunnen lopen? Hier volgen een aantal tips die u daarbij kunnen helpen.

Gun uw spieren en voeten rust

Uw voeten moet u rust gunnen ongeveer 10 dagen voordat u de marathon gaat lopen. In de 10 dagen voorafgaande aan de marathon moet u niet meer de daadwerkelijke marathon lopen. Wanneer u toch een grote afstand gaat afleggen is het risico aanwezig dat uw voeten en spieren onvoldoende hersteld zijn van de lange afstand die u heeft afgelegd. Om tijdens een marathon een maximale prestatie neer te zetten, is het belangrijk dat u uw voeten voldoende rust geeft.

Welke schoenen trekt u aan tijdens de marathon?

Wanneer u een marathon gaat lopen moet u dit nooit op nieuwe schoenen doen. De nieuwe schoenen zijn namelijk onvoldoende ingelopen waardoor er een heel grote kans is op blaren. Omtrent marathons zijn er veel commerciƫle acties vanuit schoenenwinkels, maar die kunt u beter aan zich voorbij laten gaan. Wanneer u echt goede schoenen wilt hebben, dan kunt u het beste voor trainingsschoenen gaan. U heeft er het meeste profijt bij na een afstand van ongeveer 30 kilometer.

De juiste kleding kiezen

U moet zich niet te warm, maar ook niet te koud kleden. Trek kleding aan waar u zich het meest prettig bij voelt. Naast goede schoenen moet u ook goede sokken aanschaffen. Anders krijgt u alsnog blaren. Andere belangrijke kledingstukken die u moet dragen zijn een vochtregulerend T-shirt, een sportbroekje en een windafstotende jas. Dan heeft u de meeste kans een goede marathon te lopen!