Hoe een marathon overleven?

Hoe train je voor een marathon en hoe loop je hem uiteindelijk? Hierna een aantal tips die je op weg kunnen helpen.

Uitrusting

Schaf je een degelijk paar loopschoenen aan. Goede loopschoenen vangen schokken op en zijn dus goed voor voeten, knieën en rug. Je moet deze schoenen zeker een tweetal weken inlopen. Het shirt dat je draagt tijdens de marathon mag niet te los zitten, omdat het dan kan gaan schuren.

Motivatie

De eenzaamheid van het lopen is voor sommigen een voordeel, maar anderen worden er gek van. Lopen met muziek in de oren of samen met gemotiveerde vrienden kan wonderen doen. Je kan ook gaan trainen bij een club. Buiten lopen is natuurlijk leuk, maar indien het weer dit niet toelaat, kies je best voor een loopband. Op die manier raak je niet gedemotiveerd.

Voedinghardlopen

Kies vooral voor proteïnen en koolhydraten, die veel energie leveren. Voeding zoals havermoutpap, zalm, kip en pasta geeft traag maar zeker haar energie af. Vet, pikant, zuur en zuivel moeten vermeden worden. Elektrolytendrankjes en hypertonische drankjes kunnen ook hun bijdrage leveren.

Trainen

Een fit persoon die zonder problemen 20 minuten kan lopen, heeft gemiddeld 12 weken nodig om zich voor te bereiden op een marathon. In de eerste trainingsweken kun je best afwisselend één dag lopen en één dag rusten. Op die manier bouw je op naar 6 dagen lopen per week. Voor je de marathon aanvat, zou je moeten in staat zijn om 2,5 uur te lopen.

Tijdens de marathon

Drink elke paar kilometer enkele slokken water. Start met lopen op het juiste tempo en probeer dit aan te houden. Blijf vooral mentaal sterk en trek je doelstelling nooit in twijfel. Zelfs als je amper vooruitkomt, moet je blijven lopen en de pijn verbijten. Stoppen met lopen doe je enkel bij krampen.