Effectief eten voor en tijdens de marathon

U kunt zich op een marathon prima voorbereiden door ook eens te kijken naar uw eetpatroon. Naast dat marathonlopers in de weken voor de marathon veel koolhydraten eten, kan het heel effectief zijn om uw eetpatroon aan te passen aan uw trainingsschema. Tevens is ook de juiste voeding tijdens en na de marathon van groot belang.

Voedsel en spieren

Met een marathon loopt u ruim 42 kilometer en u moet niet onderschatten dat dit het nodige van uw lichaam, maar vooral ook uw spieren vraagt. Daarom is het van groot belang dat u uw spieren versterkt door het juiste voedsel te eten. Dat kan onder andere door veel koolhydraten te eten. Goede voeding is de brandstof voor een perfecte marathonloop. Op de dag dat u de marathon gaat lopen, kunt u bijvoorbeeld wit brood eten met zoetigheid, cruesli en thee drinken.

Doseer de hoeveelheid voeding

Het gaat er niet alleen om welk voedsel u naar binnen krijgt, ook de hoeveelheid voedsel die u tot u neemt is van groot belang. Marathonlopers bevorderen dit door grote hoeveelheden koolhydraten te eten, zoals pasta en aardappels. Deze methode kan echter effici├źnter, onder andere door koolhydraatrijke producten die op de markt gebracht zijn om de energievoorraad van het lichaam op peil te houden, de zogenaamde Carbo Loaders. Carbo Loaders bevatten een hoge dosering langzame koolhydraten, bijvoorbeeld maltodextrine. Deze energie wordt opgeslagen in het lichaam en komt vrij wanneer u de marathon gaat lopen.

Voeding tijdens en na de wedstrijd

Tijdens de marathon moet u bij elk drinkpunt stoppen om daadwerkelijk te drinken. Uw lichaam heeft dat echt nodig. Daarnaast kunt u ook voedingsrepen tot u nemen. Deze worden snel in uw lichaam opgenomen. Na de marathon moet uw lichaam ook weer herstellen. U kunt dat herstel bevorderen door zogenaamde herstelshakes. Daarnaast moet u ook voldoende water blijven drinken.

Bron afbeelding